Modul 3 – Osnove izrade biznis plana

U okviru projekta „ICT Business Innovation Center eMPIRICA – ICT BICeMPIRICA“, koji se uz podršku projekta Dijaspora za razvoj (D4D) realizuje na Visokoj školi eMPIRICA, održan je 08.09 i 09.09.2018. godine u Brčkom i Tuzli trening pod nazivom ”Osnove izrade biznis plana”.

Cilj treninga bio je studente upoznati sa konceptima i koracima pri izradi biznis plana, koji treba da obuhvati predstavljanje i opis ideje, istraživanje i analizu tržišta, marketing strategije, finansijski plan, kao i održivost ideje i rizike koji se pojavljuju prilikom izlaska na tržište.

Angažovani stručnjak, mr.sci. Aleksandar Mastilović, prezentirao je polaznicima osnovne koncepte izrade biznis plana i metode procjene rizika, te sa mladim kolegama podijelio svoja bogata iskustva u oblasti poslovnih strategija. Studenti su ovu priliku iskoristili da sa predavačem razgovaraju o svojim idejama, mogućnostima realizacije ideje na odabranom tržištu, resursima potrebnim za realizaciju, te mogućnostima za pokretanje pilot rješenja u lokalnoj zajednici. Studenti su tokom ovog treninga detaljno predstavili tehnički opis svojih ideja i istraživanje tržišta koje su prethodno pripremili, te izvršili procjenu potencijalne konkurencije. Po završenom prezentacijskom dijelu treninga studenti su pod mentorstvom započeli rad u grupama na izradi biznis plana za svoje poslovne ideje, koje bi kao konačni cilj ovog projekta trebale da rezultiraju kreiranjem start-up kompanija iz oblasti ICT-a u novoformiranom inkubatoru ICT BICeMPIRICA.

Projekat se nastavlja modulom 4 sredinom oktobra ove godine, kada će se student upoznati sa pametnim tehnologija i servisima.

(Dijaspora za razvoj (D4D) je projekat Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlade Švicarske, u partnerstvu sa UNDP BiH i IOM BiH.)