Modul 1 – Pregled tekućih trendova u tehničko-tehnološkom svijetu

U okviru projekta „ICT Business Innovation Center eMPIRICA – ICT BICeMPIRICA“, koji se uz podršku projekta Dijaspora za razvoj (D4D) realizuje na Visokoj školi eMPIRICA u Brčkom i Tuzli, održan je 09. i 10. juna 2018. godine trening pod nazivom “Pregled tekućih trendova u tehničko-tehnološkom svijetu”.

Od stručnjaka iz dijaspore mr.sc. Aleksandra Mastilovića studenti su imali priliku slušati o aktuelnim ICT tehnologijama kao što su Big Data, Artificial Intelligence, Internet od Things, te iznijeti svoje viđenje razvoja tehnologije kao i preferencije za svoje buduće karijere. Kroz ovaj modul, studenti su dobili priliku da se upoznaju sa aktuelnim trendovima u oblasti industrijskih projekata i naučno-istraživačkog rada koji je u fokusu vodećih svjetskih univerziteta i kompanija, odnosno tema u kojima su prisutne značajne investicije.

Izlazni rezultat ovog treninga je kreiranje vlastite biznis ideje u formi inicijalnog dokumenta sa opisom ideje i osnovim tehničkim parametrima, a što je osnova za prelazak u sljedeću etapu koja podrazumijeva provođenje analize tržišta i perspektivnosti ideje, a onda i izradu biznis plana i strategije za dalji razvoj od ideje do uspješnog biznisa.